Saturday, February 25, 2012

KoKo

Hello Earthlings!Hari ini hari Sabtu bersamaan dengan 25/2/2012..*apa la Tina merepek ni*.Okeyh,hari ini sekolah Tina ada aktiviti KoKo..Pelik an?Hari Sabtu pon ada buat KoKo jugak ke..?Hurmmmm..Kalau ada KoKo,mesti Tina x boleh pergi pekan.. :( Sabar je la..KoKo pada kali ini Pengetua ada jemput JPAM datang bagi ceramah n buat practicum CPR..KRS semua terlibat n unit beruniform laen hanya boleh hantar 10 orang sahaja.So,Tina dipilih untuk mengikuti pelajaran tersebut..

Kami duduk dekat dewan n yang x terlibat tu,buat aktiviti bersama cikgu yang menjaga unit beruniform masing2.Pengakap tadi buat latihan kawad kaki dan menyalakan unggun api kalau x silap la.Pastu rehat pukul 10 pagi..Habes rehat,baru kami buat praktikal CPR.Tina wakil daripada Pengakap try buat CPR tu..Syok!!Syok sebab dah tahu cara2 untuk memberi rawatan awal sebelum ambulance datang.Kita perlu mengikut protokol CPR iaitu:
D R A B C
D-Danger
R-Response
A-Airways Circulation
B-Breathing
C-Compression

Ha!Itulah yang Tina diajar tadi..Kalau nak tahu lebih lanjut,pergi la search kat Google tu..Kalau nak menaip,panjang !!Kalau sape2 sekarang umur 14 tahun.Pergi tengok kat buku teks PJK korang tajuk 'Pertolongan Cemas'.Ada cite pasal DRABC ni..Okeyh,bagos! :D

Bulan ni punya perjumpaan KoKo amat amat amat amatlah memuaskan!!Ramai yang memakai baju uniform masing2.Syabas anda semua!!Hahaha!! :) Hujan sudah berhenti n kembali panas!!Haishhh !Semenjak dua menjak ni ,cuaca asyik x menentu je kan?Siapa setuju angkat tangan!(walaupon I x nampak)hehehe

Oke,Tina dah x tahu nak cakap apa better out la an..Malam ni Tina ada tuition Mathematics .Kerja dia pon x siap lagi ni..Hehehe..Bubye! :*




No comments :

Post a Comment