Saturday, December 8, 2012

My teacher n also my momma :')


Sungguh Tina x nak cikgu pindah. Biarlah Tina yang pindah. Murid2 yang laen masih memerlukan cikgu untuk mengajar. Tina terkejut bila dapat tahu cikgu dapat surat untuk berpindah. Masa last sekolah, Tina n kawan2 tanya cikgu. Betul ke cikgu x dpt pindah? Cikgu pon senyum lalu menjawab 'iye'. Masa tu kat dalam makmal cikgu a.k.a kat gambar di atas. Gambar tu diambil masa last sekolah n time lepas tanya soalan cepumas tu. Tina berasa gembira apabila cikgu cakap, 'iye'. Dalam masa yg sama, sedih pon ada sebab takut Tina dapat offer mana2.

Tapi, tup2.. Last minute cikgu dapat jugak berpindah.Ke SMK Sri Kurau. Seriously, I'm very jealous with 'em!
Okay, cikgu Wati ialah mak angkat Tina n Ikin tahun 2012. Nama penuh beliau ialah Pn. Ruzilawati bt. Yaacob. Beliau seorang guru yang tegas dan garang. Tapi bagi Tina, cikgu Wati x lah berapa garang sangat. Murid2 lain sangatlah takut akan beliau. Tina ngan cikgu Wati sangatlah kamcing :)
Cikgu Wati start mengajar Tina masa Form 1 lagi. Sampailah Form 3 dy mengajar Tina. Dy jugak sudah tahu kelemahan Tina. Dy jugak sudah dapat membaca tentang diri Tina ni macam mana. Dy jugak seorang yang suka cakap depan. Cikgu Wati mengajar Tina subjek Mathematics. Cikgu Wati cakap Tina ni seorang yang kelam-kabut. Kalau jawab soalan tu, laju je.. X boleyh nak slow dah. Kalau Paper 1 tu, nak tahu jawapan je. Jalan penyelesaian tu lansung x nak tahu. Oleh sebab Tina terlampau laju, soalan2 mudah Tina selalu careless. *Tina mengaku selalu sangat careless soalan2 yg senang*

Tina jugak selalu sangat kena katuk tangan ngan cikgu Wati sebab bwt jalan penyelesaian ntah pape. :)
Cikgu Wati jugak ialah seorang guru Pengawas. Tina x tahulah nanti kalau x de dy. Mahu kucar-kacir team pengawas nanti. Selain Mathematics, Cikgu Wati juga mengajar subjek English, Fizik, Kimia. Add Math pon cikgu boleyh mengajar. Agama pon cikgu boleyh. Cikgu Wati memang serba boleh! Kalau ada program untuk calon exam, cikgu Wati akan duduk depan pagar. Nak jaga supaya x de murid yang lari. Cikgu Wati mempunyai seorang pembantu makmal. Tina panggil dy Kak Zan. Kalau 2 org ni b'jmpe, ad je gosip yg dyorang nk cerita XD

X boleh bayangkan kalau cikgu Wati dah x de kat sekolah tu. Bolehkah Tina faham kalau cikgu lain mengajar Tina? *kalau Tina x pindah*
Banyak lagi ke murid2 membuat kesalahan? Larat ke cikgu2 laen membebel kat dyorg, mengenakan tindakan disiplin? Sesungguhnya kami semua sangat3 memerlukan cikgu. Perlukan cikgu berbakti di sekolah tu lagi sehingga kami habes bersekolah. We love you cikgu!

Cikgu Wati lah cikgu kesayangan Tina dunia & akhirat :') 


2 comments :