Thursday, November 19, 2015

Disappointment of Semester 1's result.

Assalamualaikum 
First of all, I'm very happy because I do not have to repeat the papers for sem 1. Alhamdulillah I've pass. blogger-emoticon.blogspot.com
But a bit disappointed that my pointer is lower than 3 and lower than 2.5.  :tears: Okay, I know what you guys are thinking? I'm stupid. Yes I know and yes I admit it. I guess that I get a culture shock there. Maybe. I could not imagine what I can get in the future. 

Flashback....

I'm the top students in primary and secondary school.   :sparks2:
I always get number one in class. I used to be 'reference books' to ma friends. I used to be.. Even though I'm talking, playing, sleeping in class but I can score during examination. Hmmmm what happen in varsity? 

There are many intelligent students in this IIUM. Although I'm a brilliant student but I feel like I'm the lowest among them. I always feel like that. Everytime when I walk to the classes, I'll monologue to myself. 'Dalam kelas aku, budak ni pandai subject Bio. Budak ni excellent subject Kimia. Budak ni cakap je yg dia tak pandai padahal every examination, she got B+. Budak ni Arab je dia bongok tapi Bio setiap kali madam tanya dia mesti boleh jawab.' These thoughts haunted me everyday. :ghost:
I'm grateful with this result. Syukur Alhamdulillah but hmmmm I don't know to express it.

After I saw my sem 1's result, 50% happy and the rest sad. I'm happy because I do not have to repeat, I'VE EXEMPTED from Arabic Replacement Test, I do not have to come in short sem, my English Replacement Test move to level 6 :D But the next day, I cried badly. Rasa dia teruk lagi daripada putus cinta ngan Fazzreen dulu. emoticon20 I feel like the useless. Sebelum nangis tu, dah kena bebel and marah dah dengan umi and abah. Dalam hati kecil aku, kesian depa habiskan duit untuk masukkan aku kat U ni. Ini yang aku bagi kat depa? Rasa macam anak tak berguna. As the oldest children, I have to be a good example to my brother and sisters. From that day, aku telah berazam yang aku akan bagi dapat pointer 3 dan keatas untuk untuk secure dalam kos aku ni In Shaa Allah. Aku bukak semua blog yang pernah kecewa sebab pointer rendah macam aku ni. Tapi kebanyakan blogger tu semua dah graduated dah. I've to motivate myself that's why I visit theirs. After reading their writing, sedikit sebanyak dapat menaikkan semangat aku balik. emoticon02

Ada jugak aku bagitahu and mintak pendapat akak senior yang sama kos ngan aku. Dia cakap jangan sedih, jangan risau. Kawan dia pon dulu macam aku. Naik sem 3 dia dapat pointer 3 and above. I feel a bit relieve. Final sem nanti dia suruh aku buat elok elok sebab nanti naik degree senang. Aku semangat gila nak belajar balik ni.  I want to redeem my mistakes. I want to make my family proud for me like they proud with my SPM's result. Please pray for me.



Kejayaan tidak akan datang bergolek jika tidak berusaha. Bitaufiq Wannajah emoticon60  





Friday, October 30, 2015

Berakhir sudah semester 1.


Assalamualaikum w.b.t...
Yeehaaa. I'm done with semester 1!! Tina tak tahu nak taip apa dah. Jom kita tengok gambar semester 1 Tina kat UIA nak? Scroll down please.. Hehehehe


Ice Skating.
End of our Arabic Placement Test

With Bariah and Raihana

RAT DISSECTION


Before Speaking Test of English Placement Test

BIO LAB PROJECT

BIO LAB FINAL CLASS



I'm sleepy *yawning 
Bubye world!
  



 

Monday, August 17, 2015

I'M OFFICIALLY THE STUDENT OF CFS IIUM PETALING JAYA.

Assalamualaikum w.b.t.. 
Apa khabar? Sihat tak? Sudah lama tak menaip dekat blog ni. Busy weyh! 
Tambah tambah lagi dengan IGA nya lah, test 2 bio lah, speaking test lahhh. Speaking dlm bahasa Arab and English pulak tu.  Kuiz?? Jangan kata lah. Tiap tiap minggu ada kuiz. Sekarang dah pukul berapa dah? Baru lepas jawab quiz arab online je ni haa. Alang alang dah dok depan laptop, update blog yang bersawang ni lah.

What is CFS IIUM? It's stand for Centre For Foundation Study International Islamic University of Malaysia. Yaa, I'm the student of CFS IIUM. Alaaaaa in short is UIA Petaling Jaya.. Saja nak bagi nama panjang dia supaya korang rasa macam 'wuuuuuuuuu'~ Rasa tak rasa tak? Tina dah 3 bulan dah duduk kat sini. 2 minggu lagi Tina balek Perak sebab cuti merdeka kan. Yeayyyy!  I can't wait for it. 

Ehemm ehemm, Tina nak cerita kehidupan Tina kat sini.
Alkisahnya.....
Tina amek course Allied Health Science. What is that? Yg pastinya, degree bukan ke arah MEDIC. I repeat, takde langsung ke arah MEDIC. Degree Tina nanti boleh further for audiology and pathology, optomestrik, dietican, biomedical, radiology and tak ingat dah. Actually, Tina pon tak tahu Tina nak amek degree apa. Hahahaha  Entahlah, tengok je lah pointer. Kelas Tina start hari Isnin-Khamis habis pukul 4 petang. Hari jumaat je lah rasa macam free sikit sebab kelas habes pukul 12. Jumaat sampai Ahad mereput je dalam bilik. *mereput lah sgt. Padahal outing tiga hari berturut-turut. Betol lah tu. Outing peghabes duit.  Outing? Hahahaha kenapa still call 'outing'? Ouhh, I forgot to tell you. CFS is like matriculation. So we have to obey the rule. Seriously Tina benci nak ikot peraturan. University kannn. Sepatotnya bebas lah macam UIA Gombak tu  Okay sambung cerita.

Tempat yang pernah Tina pergi for outing are Mid Valley, Times Square, Nu Sentral, Jalan Tar, umah mak n umah mak ndak Tina. Roommate Tina ada 8 orang termasuk Tina. 2 of them are taking English Communication. 1 is taking Engineering and the rest are Allied Health Science. Nanti Tina sertakan gambar roommate Tina ehh. Nak tido, esok kelas pukul 9 pagi. Till then, good night~ 


Saturday, May 9, 2015

TAWARAN UPU


Apa khabar semua? Batch 97, dah puas menternak lemak kat umah? Bulan depan semua nak daftar masuk university dah kan? Form 6 tu len cite lahh. Depa awai masok daripada kita.. Otak dah tepu dok umah 6 bulan ni weyhh.. Awak awak semua dapat mana? Tina dapat kat... Jeng jeng jeng. 

Happy happy happy :D

Alhamdulillah.. Dapat jugak tawaran UPU ni. Act, Tina nak kat UNIMAS kos Sc Hayat sme ngn hg Miera oiiii.  Tapi nak buat macam mana.. Rezeki Tina bukan kat situ and kos tu. Redha je lahh. Perancangan Allah lagi hebat. Right? :crazy: Matrik pon Tina dapat. Tina dapat Matrik Melaka.. Tina tak pergi sebab Tina dh pikir betol2 nak pergi UIA ni.. IPG?? Kalau dapat, InsyaAllah Tina tak pergi sebab kurang minat ngan kerjaya seorang guru ni. Cewahhh. Padahal dulu kecik2 cikgu tanya cita2 laju je jawab GURU. *hahahaha* Budak budak kannnn. :97:





Wednesday, April 1, 2015

2015



Rasanya dah nak dekat setahun Tina tak update blog an? Biasalah.. Dulu busy ngan SPM. Now, jadi penganggur terhomat. Bahahaha XD

Haaa?? Apa?? Result?? 
Nak tahu jugak ke?? Tak payahlahhhhh.. Hurmmmm.. Nak jugak ke? Okay sat.


Alhamdulillah.. I had make my parents proud of me 
Di kesempatan ini, I want to thank to my parents, family, teachers and all my friends. They helped me when I need the help. Thanks for sponsored tuition, all school stuff and my pocket money when I'm schooling. To my teachers, thank you so much for teaching me. Now, I really miss all the things at the school. I wish I could turn the time. Huwaaaaa :sadder:

Now, I will enter the challenging life as the human. No one will help me after this. All things I need to do alone. No one can order me to do that, to do this like when I'm at school. Pandai pandai lah kalau nak hidup lepas ni. I'm gonna miss my teenage life.. :face37:

Segala tawaran aku terima lepas SPM ni. Biasalah lah kan.. Swasta.. Tapi Tina tetap nak tunggu UPU. Matriks dijangka keluar 2 minggu je lagi. Btw, semalam Tina pergi UKCG. What is that? UKCG stands for Ujian Kelayakan Calon Guru. Hahaha.. Nak jadi cikgu? Cita2 Tina masa kecik sampai SPM. Tapi lepas SPM cita2 Tina terus bertukar. I want to be a doctor 
Tina nak cerita pengalaman masa UKCG ni. Sekarang nak jadi cikgu punyalah susah. Dah macam ujian nak jadi tentera pulak. Pffft 

Tina dapat kat IPG Kampus Pulau Pinang, Bukit Chombee. IPG dia boleyh tahan lawa lahh.. Ujian bertulis Tina kol 8 pagi, Ujian Kecergasan Fizikal Tina sepatutnya pukul 3:15 petang tapi buat lepas habes Ujian Bertulis dalam pukul 10 pagi. Geng Tina dibahagikan kepada dua kumpulan masa Ujian Bertulis tu iaitu Dewan Agung dan Dewan Persidangan. Nama Tina ada kat dalam Dewan Persidangan, meja nombor 115. Ujian Bertulis ni terbahagi kepada dua bahagian which is bahagian A dan bahagian B. Bahagian A ada 135 soalan dan jawab dalam 30 minit. Manakala Bahagian B pulak ada 60 soalan dan mesti jawab dalam 15 minit. Alhamdulillah Tina sempat jawab semua dan still ada baki masa 10 minit. blogger-emoticon.blogspot.com

UKF (Ujian Kecergasan Fizikal) pulak. Satu dewan terbahagi tiga kumpulan pulak. Dewan Persidangan ada A1, B1, C1. Dewan Agung pulak ada A2, B2, C2. Tina group C1. Dyorg buat kumpulan kecil2 ni sebab nak bagi habes awal je sebenarnya. Dalam UKF ada 5 elemen yg kami semua bakal guru wajib buat. 5 elemen itu ialah:

BMI
Bangkit Tubi Bervariasi
Kilas Sisi
Lompat Kuadran
Bleep Test

Semua ujian kat atas buat kat dalam bilik yang ada air-condotioning. Kumpulan Tina kena buat Kilas Sisi dulu. Perempuan kena buat 40 kali dalam masa 1 minit untuk mendapatkan markah penuh. Lelaki pulak kena buat 45 kali dalam masa 1 minit. Ujian ni Tina dapat markah penuh. Pening lah jugak masa buat tu. Pasal kilas sisi ni lah paha Tina sakit sampai sekarang. Dah habes Kilas Sisi kami bergerak ke stesen BMI dan Lompat Kuadran. Untuk BMI, Tina dapat markah penuh.. Lompat Kuadran Tina dapat 12 out of 15. Yg ni kalau kaki besar pandai2 lah jangan pijak garisan tu. Habes dah tu, kami bergerak ke Bangkit Tubi Bervariasi. Yang ni Tina takut.  Sit Up Tina buat latihan tak bangun2. Hahahaha.. Tapi masa ujian Tina dapat 12 out of 15 jugak. Alhamdulillah.. Rupa rupanya akak2/abg2 fasi pijak je kaki kita kalau tak lepas first attempt. Bangkit Tubi Bervariasi ni ada 5 level. Tina buat sampai level 3 je yang mampu. Level 4 tu tak boleh bangun dah walaupun kena pijak kaki. Lawak lawak. :D Okay. Elemen ke-5 ni lah ramai bakal guru takut. :troll: BLEEP TEST!!! Apa itu bleep test? Haaa korang tanya lah En. Google sendiri.. Kalau nak terangkan takut korang tak faham pulak. Lelaki kena buat 7 round 7 untuk dapat markah penuh. Perempuan 5 round 5 je.. Lelaki kumpulan Tina 2 orang je buat habes Bleep Test ni. Dua2 Malay. Hahahaha. Cina berhenti awal. Tina?? Tina buat 4 round 7 je sebab dada sakit. Tak cukup oxygen. Bayangkan lari dalam aircond rasa macam mana?? Sakit weyh!! Sejuk je dada. Markah untuk Bleep Test Tina tak tahu sebab borang dyorg amek balek.

Overall, memang best lah UKCG ni. Result untuk interview IPG ni keluar 20 April ni. Kalau dapat interview ni, Tina pergi je lah.. Nak tunggu UPU lambat lagi. Bulan 5 tu. This is for back up if I didn't get anything.

Till then, goodbye~ blogger-emoticon.blogspot.com